Serdecznie zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu “Wartości nie tylko odżywcze – cykl dyskusyjnych kuchni społecznych organizowanych przez Instytut Globalnej Odpowiedzialności i Kooperatywę Spożywczą “Dobrze”.
Ida święta – czyli czas hiperkonsumpcji żywności. Ile kupimy jej w tym roku, ile zjemy, a ile wyrzucimy? Szacuje się, że od 30-50% żywności wyprodukowanej na świecie nigdy nie trafia na talerze. Marnuje się już na polach, w transporcie, handlu i w domach. Jednocześnie 800 mln ludzi na świecie cierpi z powodu głodu i chronicznego niedożywienia. Globalna północ doświadcza nadprodukcji żywności, a część Globalnego Południa zmaga się z jej niedoborem. Porozmawiajmy o kształcie systemu żywnościowego oraz społeczno-politycznego, w których nadprodukcja i marnowanie żywności stały się normą. Zastanówmy się jakich zmian strukturalnych i indywidualnych potrzebujemy aby to zjawisko ograniczać.
Przed dyskusją zjemy posiłek przygotowany z produktów ekologicznych pochodzących ze sklepu Kooperatywy Spożywczej Dobrze – nic się nie zmarnuje!
Naszym gościem będzie:
Dr Barbara Perepeczko – wiceprzewodnicząca Rady ds. Racjonalnego Wykorzystywania Żywności przy Federacji Polskich Banków Żywności
TBA
Zapraszamy: Kooperatywa Spozywcza Dobrze, ul. Wilcza 29a, Warszawa
SOBOTA, 20 grudnia, godz: 14.00 – 17.00
https://www.facebook.com/events/307212059477002